|

Miso genmai hnědá rýže 400 g Danival

Genmai miso má příjemnou plnou chuť. Jedná se o japonský produkt vyráběný staletími ověřenou tradiční metodou. Genmai miso je fermentovaná pasta ze sóji a hnědé neloupané rýže. Hodí se na dochucení polévek, dresinků, omáček, pomazánek…

Novinka


Obj. číslo: 35444

Značka: Countrylife / Další produkty od Countrylife


Cena s DPH: 129 

Popis

Genmai miso je celosvětově velmi oblíbené – naše nejprodávanější miso. Narozdíl od misa shira, je vyráběné z neloupané hnědé rýže, zraje déle a chuťově je výraznější a slanější.

Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských specialitách. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyutamari a miso.

Tipy na použití:

  • Gratinovaná plněná cuketa
    Recept je popsán na straně 8 Dobrot léto 2013.
  • Miso polévka 
    50 g hlívy 
    20 g červené papriky 
    20 g žluté papriky
    30 g cukety
    80 g uzeného tofu na kostky 
    2 lžíce misa 
    120 g pohankových těstovin 
    1 lžíce olivového oleje 
    čerstvý koriandr
  1. Hlívu, papriky a cuketu nakrájejte na plátky a osmahněte na olivovém oleji.
  2. Směs zalijte vodou, přidejte tofu nakrájené na kostky a krátce povařte.
  3. Přidejte miso rozmíchané v troše vlažné vody a uvařené těstoviny.
  4. Podávejte s nasekaným koriandrem.
  • Miso dresink se zázvorem 
    1 lžíce misa 
    2 lžíce šťávy z limetky 
    2 lžíce sezamového oleje 
    1 lžička strouhaného zázvoru 
    1 lžička utřeného česneku 
    1 rajče 
    svazek čerstvého koriandru
    Vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Miso-tahini dresink s javorovým sirupem 
    1–2 lžičky misa 
    4 lžíce sezamové pasty 
    2 lžíce javorového sirupu 
    1 lžíce jablečného octa
    Vidličkou rozmíchejte do hladka. V případě potřeby nařeďte trochou teplé vody. Nechte uležet v lednici.
  • Jednoduchý dresink na salát 
    Smíchejte miso s olivovým olejem a jablečným octem.
  • Miso máslo
    4 lžíce biomásla nebo biomargarínu 
    2 lžíce misa 
    Smíchejte miso s máslem nebo margarínem na hladkou směs. 
    Výborně se hodí na ještě horkou vařenou brokolici, chřest nebo fazolové lusky.
  • Zeleninové a masové vývary 
    Přidáním misa zvýrazníte chuť.
  • Dušené houby 
    Na konci dušení přidejte trochu misa – zahustí šťávu z hub a vytvoří lahodnou omáčku.
  • Marinády
    Miso smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem
    Potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte. 
    Výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev.

Co je to miso?
Miso je hnědá kvašená pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. Existuje mnoho druhů misa. Obecně platí, že čím je miso tmavší, tím déle bylo fermentováno a tím intenzivnější je jeho chuť. Miso by nemělo projít varem.

Výroba misa:

  1. Sójové boby se uvaří, rozmačkají a naočkují fermentačním činidlem koji (Aspergillus oryzae).
  2. Některé druhy misa se namíchají s ječmenem nebo rýží.
  3. Přidá se voda, sůl a všechno se umístí do velkých dřevěných kádí.
  4. Kádě se přikryjí poklopem a zatíží až čtyřmi tunami kamenů poskládaných do kužele (takto uspořádané kameny vytvoří rovnoměrný tlak, který je potřeba pro správné zrání misa).
  5. Miso zraje za teploty okolí, která přirozeně během roku kolísá.
  6. Fermentační proces trvá různou dobu – hatcho miso zraje dva roky (tradičně musí zrát dvě zimy a dvě léta), ostatní druhy misa fementují přibližně rok, nejkratší dobu zraje shiro miso – pouze 7 dní.

Další druhy misa, které máme v nabídce:
shiro miso
hatcho miso
mugi miso
mugi miso bio 
miso ječmen bio 
miso rýže bio

Složení

SÓJOVÉ boby, hnědá rýže, mořská sůl, voda, koji kvas.

Alergeny

Sója

Skladování

Skladujte na suchém a chladném místě. Chraňte před přímým slunečním zářením. Po otevření skladujte v uzavřeném obalu v chladničce.

Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 618 kJ / 163 kcal
Tuky: 7,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,9 g
Sacharidy: 9,1 g
z toho cukry: 8,2 g
Vláknina: 7,7 g
Bílkoviny: 12,1 g
Sůl: 10,3 g

Podobné produkty